Så påverkas din hormonbalans när du tränar!

Det är knappast nytt att träning är bra för hälsa och välbefinnande på en rad olika områden. Hos kvinnor kan regelbunden träning ha en djupgående effekt på hormonbalansen och påverka allt från menstruationscykeln till mental hälsa.

1.Ökad produktion av endorfiner

Fysisk aktivitet stimulerar produktionen av endorfiner, kroppens naturliga smärtlindrande ämne. Denna hormonella respons kan minska smärta och förbättra den mentala hälsan hos kvinnor.

2. Minskad östrogennivå

Vid intensiv träning, särskilt inom aktiviteter med hög fettförbränning, kan östrogennivåerna temporärt minska. Detta kan påverka menstruationscykeln och reproduktionsförmågan, särskilt hos elitidrottare.

3. Hälsosammare nivåer av insulin

Regelbunden träning förbättrar kroppens förmåga att använda insulin för att reglera blodsockernivån. Detta är särskilt viktigt för kvinnor med insulinresistens eller typ 2-diabetes.

4. Mildare symptom av PMS

Studier tyder på att kvinnor som regelbundet tränar kan uppleva mildare symtom på premenstruellt syndrom (PMS). Träningens positiva påverkan på hormoner kan bidra till att stabilisera cykeln och minska besvär.

5. Positiv effekt på sköldkörtelhormoner

Träning kan stödja sköldkörtelns funktion och hjälpa till att reglera produktionen av sköldkörtelhormoner. Detta är viktigt för att upprätthålla en sund ämnesomsättning.

6. Ökad produktion av tillväxthormoner

Intensiv träning, särskilt styrketräning och högintensiva intervaller, främjar produktionen av tillväxthormon. Detta kan vara fördelaktigt för muskeltillväxt, ämnesomsättning och åldrandeprocessen.

Kort sagt har träning en enorm inverkan på både din fysiska och mentala hälsa. Det är viktigt att komma ihåg att träning bör anpassas till individuella behov och att överdriven träning kan leda till obalanser. För kvinnor som har specifika hormonrelaterade hälsobekymmer, är det klokt att rådgöra med en läkare eller hälsoexpert för skräddarsydda råd och rekommendationer.

Kvalificera dig för vårt gratis träningsprogram!

🏠 All träning utförs hemma – du behöver inget gymkort!
✋ 💣 ❤️ Obegränsat stöd & pepp från PT William varje vecka
🥇 Nya program varje vecka
💳 Inga kostnader, inga förbindelser
📲 Träningsprogram för hem & gym

Taggat med:

🙌 Läs mer ❤️