Träning din nyckel till ökad fertilitet – så funkar det!

För par som försöker bli gravida kan regelbunden och lagom mycket träning öka chanserna. I denna artikel kommer vi att berätta hur träning kan förbättra möjligheterna att bli gravid.

Regelbunden träning förbättrar hormonell balans

Regelbunden träning hjälper till att upprätthålla en hälsosam hormonell balans i kroppen. Fysisk aktivitet kan bidra till att reglera hormoner som insulin, östrogen och progesteron, som alla spelar viktiga roller i reproduktionssystemet. En stabil hormonell balans främjar en sund menstruationscykel och ägglossning.

Förbättrad blodcirkulation

Träning ökar blodcirkulationen i kroppen. Bättre cirkulation är såklart bra för många saker men framför allt förbättrar det livmoderhalsens miljö och gör det enklare för spermier att nå ägget.

Minskar fetma

För kvinnor med övervikt eller fetma kan regelbunden träning vara ett smart drag för att minska dessa riskfaktorer. Överskottsvikt kan leda till hormonella obalanser som påverkar ägglossning och menstruationscykeln.

Minskad stress och bättre mental hälsa

Stress kan ha en betydande inverkan på fertilitet. Regelbunden träning är en känd stressreducerare, då den ökar produktionen av endorfiner och minskar nivåerna av stresshormoner som kortisol.

Förbättrar kvalitén på spermie hos män

För män som tränar regelbundet förbättras spermiekvaliteten genom att testosteronnivåerna ökar och stressen minskar. Detta kan påverka spermiernas rörlighet och överlevnad, vilket såklart ökar chanserna till befruktning.

Träna med måtta!

Även om träning är bra för att öka chanserna att bli gravid, är det viktigt att inte överdriva. Extrem träning och överträning kan faktiskt ha en negativ effekt på fertiliteten genom att störa menstruationscykeln och hormonbalansen.

Men rent generellt är regelbunden och måttfull träning en mycket bra strategi om man vill öka fertiliteten hos både kvinnor och män. Kom dock ihåg att konsultera en läkare eller hälsoexpert för personlig rådgivning om det finns specifika hälsobekymmer eller omständigheter att ta hänsyn till.

Kvalificera dig för vårt gratis träningsprogram!

🏠 All träning utförs hemma – du behöver inget gymkort!
✋ 💣 ❤️ Obegränsat stöd & pepp från PT William varje vecka
🥇 Nya program varje vecka
💳 Inga kostnader, inga förbindelser
📲 Träningsprogram för hem & gym

Taggat med:

🙌 Läs mer ❤️