Amning och viktnedgång – så funkar det

När en kvinna producerar mjölk krävs det energi från kroppen. Det innebär att i teorin kan kvinnan gå ner i vikt om hon inte äter tillräckligt med kalorier för att täcka mjölkproduktionens behov. Men det är faktiskt mer komplicerat än så eftersom kroppen inte alltid följer principen om kaloriintag och kaloriuttag.

Så, amning som viktminskningsmetod – existerar det?

Under graviditeten är det främst progesteron och östrogen som kontrollerar förändringarna i kroppen. Östrogen får livmodern att växa och stimulerar bildandet av nya blodkärl där. Det påverkar också utvecklingen av mjölkkörtlarna i brösten för amning efter graviditeten.

Östrogen är en av de mest betydelsefulla hormonerna för kvinnor. Det ger energi och glädje samt ökar känsligheten för smaker, lukter, ljud och beröring. Under en graviditet ökar östrogennivåerna markant och återgår sedan till normal efter förlossningen.

Progesteron hindrar livmodern från att göra kraftiga sammandragningar under graviditeten, och dess halter sjunker närmare förlossningen. Hormonet samverkar också med östrogenet och är ett av de viktigaste könshormonerna.

Skyll på progesteronet:)

Under graviditeten ökar nivån av progesteron flera hundra gånger högre än normalt. Progesteronet påverkar magen och tarmarna så att de arbetar långsammare, vilket kan göra att man blir trög i magen. Progesteronet minskar också blodtillförseln och förbrukningen av syre och glukos.

Höga halter av progesteron kan både ha en lugnande effekt och orsaka minskad sexlust, oro och trötthet. Om du upplever att du glömmer saker och ting kan det också bero på progesteronet.

Under en graviditet är nivåerna av östrogen och progesteron höga. Vid amning minskar östrogen- och progesteronnivåerna.

Detta innebär att om ett hormon minskar, så kommer ett annat hormon, prolaktin, att öka. Prolaktinet har flera funktioner, inklusive att ansvara för mjölkproduktionen. Men det påverkar också fettförbränningen, och gör den långsammare. Detta beror på att kroppen vill se till att det finns tillräckligt med fettreserver för att producera mjölk.

När du ammar förbrukar du kalorier, vilket kan påverka din viktnedgång. Men det finns kvinnor som inte går ner i vikt lika snabbt som andra. Vissa kan till och med gå upp i vikt på grund av hormonet prolaktin, som jag nämnde tidigare.

Levnadssätt och matvanor spelar större roll

Absolut, även om amning och viktnedgång är viktiga faktorer så påverkar ditt levnadssätt och dina matvanor dig mest, trots påverkan från hormonerna.

Taggat med:

🙌 Läs mer ❤️