Olika sorters cardio – när ska du göra vad?

Cardio är ett viktigt komponent i att hålla sig frisk och fit. Det finns olika typer av cardio som kan användas för att uppnå olika resultat. För att få ut det mesta av din träning, är det viktigt att veta vilken typ av cardio som passar bäst för dina specifika mål.

Lågintensiv cardio

Lågintensiv, långvarig cardio är idealisk för dem som precis har börjat träna. Denna typ av träning innebär vanligen långsamma aktiviteter såsom promenader eller cykling på en lägre nivå. Genom att bygga upp styrka och uthållighet med lite intensiva aktiviteter, kan du gradvis öka hastigheten och intensiteten på din träning.

Mediumintensiv cardio

Mediumintensiv, mediumlångvarig cardio är den typ av träning som rekommenderas för de flesta personer som vill ha allmän hälsa och fitness. Vanliga former av mediumintensiv cardio inkluderar jogging, spinningcyklar och aerobics-klasser. Genom att regelbundet utföra dessa aktiviteter kan du bränna kalorier, styrka musklerna och öka din uthållighet samtidigt som du har roligt!

Högintensiv cardio

Högintensiv, kortvarig cardio är perfekt för de som letar efter snabba resultat – men det kräver ofta mer energi och ansträngning.

Intervallträning

Högintensiva aktiviteter såsom sprinting, intervallträning och boxningspass ger dig en bra träningsupplevelse medan du brinner mycket kalorier på kort tid. Om du vill ha snabba resultat rekommenderas det starkt att införa denna typ av träning i din rutin minst två ggr per vecka.

HIIT (High Intensity Interval Training)

”HIIT” är en populär form av högintensiva intervaller som involverar snabba perioder med hög intensitet följda av mindre perioder med lite lindrigare aktivitet. HIIT-träning kan vara effektivare än andra typer av cardio eftersom den inte bara brinner mycket kalorier under seanserna utan den fortskrider att brinna dem under timmar efter passet slutar!

En utmaning med HIIT är att det har begränsningar när det gäller antalet sessioner innan det kan bli kontraproduktivt. Om du utför högintensiva sessioner för ofta, kommer testosteronnivåerna att minska och detta kan öka aminosyranedbrytningen. Detta kan leda till att muskelmassan bryts ned. Med andra ord kan för mycket HIIT-träning göra mer skada än nytta.

Ditt pulsintervall bör vara mellan 85-90% av din maxpuls. Om du inte har en pulsklocka, så ska du utgå från att träningen inte ska pågå länge, max 20 minuter. Du ska känna dig kraftigt andfådd och bara kunna säga ett ord i taget.

Vad ska man välja då?

Svar: Både och!

Du kan göra ”HIIT” några gånger i veckan med hjälp av cardio för att effektivisera fettförbränningen. Men för att optimera resultaten behöver du också inkludera en lågintensiv variant.

Spelar det någon roll vilken tid på dagen man tränar cardio?

Nej, den bästa tiden beror på din personliga preferens och när det fungerar bäst för dig. Vissa föredrar att träna på morgonen medan andra mår bättre av kvällspass. Själv föredrar jag att träna på morgonen då det också har en psykologisk effekt – man känner sig mer motiverad att fortsätta äta hälsosamt under dagen. Gör vad som passar dig bäst.

Fysisk aktivering genom lekar eller sporter kan vara ett roligare sätt att göra cardioträning – samtidigt som man styrker sin koordination och balansförmåga! Hoppa rep, badminton, basketboll och tennis är alla exempel på sportaktiviteter som involverar bollspel samtidigt som man motionerar hela kroppen!

Oavsett om du letar efter nya saker att testa eller bara vill optimera din nuvarande rutin – det finns massor med olika typer av cardioträning tillgängliga! Fokusera på de typerna som passar beroende på dina specifika mål – satsa sedan pengarna på dem! Du behöver inte ens gilla allting – provbar bara olika saker tills du hittar ngt som fungerar bäst för dig!

Källor:
https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/cardio-exercises-list
https://www.insider.com/guides/health/fitness/types-of-cardio
https://caloriebee.com/workout-routines/The-Different-Types-of-Cardio-and-Their-Benefits

Taggat med:

🙌 Läs mer ❤️