Bli av med ditt sockerberoende på 21 dagar

Många av oss kämpar mot sockerintaget. Vissa behöver en söt höjdpunkt till eftermiddagskaffet, medan andra får sötsug på kvällen när de slappnar av i soffan efter middagen.

Många människor önskar att bli av med sitt sockersug då det kan kännas som ett beroende när man ständigt tänker på socker.

Hur vet jag att jag är sockerberoende?

UNCOPE är ett bedömningsverktyg som innehåller 6 frågor för att undersöka om du har utvecklat ett beroende eller missbruk av socker.

 1. Har du det senaste året ätit fler sötsaker än du planerat eller fortsatt äta sötsaker när du inte hade tänkt det?
 2. Under det senaste året, har du försummat några av dina dagliga åtaganden på grund av att du har ätit för många sötsaker?
 3. Under det senaste året, har du känt att du behöver eller vill ändra ditt tförhållningssätt när det gäller att äta eller hantera ”sötsaker”?
 4. Under det senaste året, har någon i din familj eller dina vänner klagat på hur mycket eller när du äter sötsaker?
 5. Har du under det senaste året känt dig helt upptagen av tankar på när du ska få äta mat eller köpa sötsaker?
 6. Har använt ”sötsaker” för att lindra känslomässigt obehag som nedstämdhet, ilska eller tristess de senaste året?

Om du svarar JA på fyra eller fler av dessa frågor så kan det vara så att du lider av beroende och missbruk av socker.

Saker du kan göra för att bli av med ditt sötsug:

Försök undvik snabba kolhydrater. Att konsumera snabba kolhydrater kan orsaka snabba förändringar i blodsockernivåerna och leda till ökat sug efter socker.

 • Undvik att konsumera livsmedel som innehåller dolt socker. När du handlar matvaror, se till att titta på hur mycket socker de innehåller. Det kan vara förvirrande idag när många produkter marknadsförs som hälsosamma. Kolla på innehållsförteckningen och leta efter ”Kolhydrater” och ”varav sockerarter”. Ta en titt i kylskåp och skafferi redan idag!
 • Försök äta regelbundet. Försök att äta med jämna mellanrum, helst var 3-4 timme, för att hålla en stabil blodsockernivå under hela dagen.
 • Drick vatten. Faktiskt kan du minska sötsuget genom att dricka ett stort glas vatten.
 • Drick kaffe eller te. Köp ett riktigt gott te eller en god kaffesort med smak från en bra te- eller kaffeaffär och njut lite extra av detta. Numera finns det massor av sorters te som smakar allt från choklad och karamell till kaffe med smak av Irish Cream. Om du tillsätter lite skummad mjölk blir det en riktigt god kopp som stillar ditt sug.
 • Borsta tänderna! När du är klar med dagens måltider, borsta tänderna för att minska sötsuget. En fräsch mintsmak i munnen kan göra att man inte längre längtar efter något sött.
 • Kramas! När vi kramas och har fysisk kontakt frigörs hormonet oxytocin i vår kropp vilket får oss att må bra och känna oss lugna. För att detta ska ske behöver kramen hålla på i minst 20 sekunder.
 • Sov tillräckligt. Att inte få tillräckligt med sömn kan leda till att man blir sugen på sötsaker redan tidigt på dagen. Detta beror på att kroppen blir trött och söker efter snabb energi. Om du vet att du brukar vara uppe sent på kvällen, kan du prova att gå och lägga dig lite tidigare.
 • Håll ut. Försök att avstå från socker i minst 21 dagar! Det är vanligt att sötsug beror på en vana snarare än att kroppen faktiskt behöver sött. Enligt forskning tar det ungefär 21 dagar att eliminera en vana eller införa en ny hälsosam vana, vilket motsvarar cirka 3 veckor. Vanligtvis känner man sig bättre efter 21 dagar och efter cirka 66 dagar har det blivit en ny vana. Det betyder att sockerberoendet bör försvinna efter detta.

Taggat med:

🙌 Läs mer ❤️